Hälsa

Förbättra din hälsa med en hund

Hunden kallas ofta för människans bästa vän och det är av flera anledningar. Nu visar forskning dessutom att en hund faktiskt kan förbättra vår hälsa. Forskarna har till exempel bevisat att hundägare har lägre blodtryck, känner sig mindre stressade och har lägre puls.

Det finns dock mycket att tänka på om du inte har haft en hund förut.

Vilken ras ska jag välja?

För att du ska få hälsofördelar måste du känna dig bekväm med din hund. Forskarna kom fram till att de som är hundrädda inte fick några hälsofördelar av att vara nära en hund. Om du inte ägt en hund förut är det därför en bra idé att välje en hund som är enkel för nybörjare.

En sådan hund är fransk bulldog. Fransk bulldog är en hund som älskar uppmärksamhet och som gärna är familjens mittpunkt. Den har nästan inga jaktinstinkter och är därför lätt att gå ut med.

Ett annat förslag på bra hundraser för nybörjare är en golden retriver. Detta är en större hundras som passar bäst för dig som bor i villa. Den vill gärna få gå på en riktig långpromenad varje dag och gillar inte att vara ensam.

Andra hälsofördelar

Självklart finns det också flera andra hälsofördelar med att ha en hund. För det första tvingar den dig att komma ut på en promad varje dag, något som kommer förbättra både ditt humör och din kondition.

För det andra ökar en hund din livsglädje. En studie gjord av ett universitet i Kalifornien visar att äldre personer med hund är mycket nöjdare med sitt sociala liv än de utan hund.

Hunden har varit människans bästa vän i tusentals år och det är inte svårt att förstå varför. Om du har tid och möjlighet rekommenderar vi alla att skaffa en hund.