Jakt

Jägarexamen – Så här tar du den

Om man vill börja jaga och man kanske varit med andra jägare ute i skogen är det dags att ta steget mot att själv bli jägare. Då är det dags att ta jägarexamen, vilket är ett krav för att man senare ska få skaffa jaktvapen och för att man ska få jaga på egen hand. Men hur tar man jägarexamen?

Teoriundervisning och teoriprov

För att man ska kunna ta jägarexamen krävs en hel del teoretiska kunskaper. Att läsa på teorin är med andra ord väldigt viktigt. När man ska ta jägarexamen är första delen ett teoriprov med frågor man ska svara på. Frågorna är slumpmässiga och de kan handla om vapen, avstånd, ammunition, fåglar eller jakt överlag.

Lära sig skjuta

Inför jägarexamen måste man också lära sig att skjuta samt att hantera vapen säkert. Ett alternativ kan vara att man helt enkelt spenderar tid på skjutbanan tillsammans med andra jägare. Man lär sig också en hel del av att titta på hur andra hanterar sina vapen. Det finns också många olika tips online genom filmer och texter.

Skjutprov

Inför jägarexamen måste man avlägga ett antal skjutprov. Om man bara vill skjuta med hagel krävs det att man klarar ett prov i avståndsbedömning samt ett i lerduveskytte. Man måste också gå en bana där man får skjuta mot olika mål och samtidigt visa att man kan hantera sina vapen. Klättrar man över ett staket ska man till exempel ladda ur vapnet. Vill man även skjuta med kulgevär ska man också avlägga prov i skytte mot större viltmål som stillastående och löpande älg.

Kurs eller självstudier?

När man ska ta jägarexamen kan man välja mellan att gå en kurs eller att studera på egen hand. Vilket man föredrar är individuellt och båda sätten har sina fördelar samt nackdelar. Det viktiga är att man lär sig allt som krävs för att ta sin jägarexamen i de teoretiska och praktiska proven.