Sport

Hur fort springer en häst?

Inom hästvärlden är man ofta intresserad av hur snabbt hästen rör sig. Många tror att hästen kan springa ifatt en bil, och så är faktiskt fallet, beroende på hur snabbt bilen kör. En häst kan precis som människor och andra djur springa olika fort och olika långt beroende på hur vältränad den är, samt på dess kroppsbyggnad. Vissa raser springer till exempel långsammare än andra, och det gäller främst de kraftigare raserna som i gengäld klarar att dra och bära tyngre lass.

Hästens maxhastighet

Hästens maxhastighet kan variera. Dock kan man inte räkna med att maxhastigheten kan upprätthållas jättelänge. Hos de flesta hästar är galoppen den snabbaste gångarten och den brukar ha en genomsnittshastighet på ungefär 50 kilometer i timmen när galoppen är som allra snabbast, alltså i fyrsprång.

Olika gångarter går olika snabbt

Hästens olika gångarter går olika snabbt. De flesta hästraser har tre gångarter och det är skritt, trav och galopp. Skritt är hästens gång, och det är den långsammaste gångarten. Den går i ungefär 3-5 kilometer i timmen. Traven är en mellansnabb gångart som kommer upp i ungefär 10-12 kilometer i timmen. Sist kommer galoppen som är den snabbaste gångarten. Vissa hästraser har också andra gångarter som tölt, pass, spansk skritt och foxtrot.

Världens snabbaste hästras

Alla hästraser är inte lika snabba, men en av de hästraser som sägs vara en av de snabbaste i världen är American Quarter Horse. Den räknas som den snabbaste över kvartsmilen och det är också därifrån rasen fått sitt namn. Rasen Engelskt fullblod är också en av de allra snabbaste. Därför används den ofta inom galoppsporten. De allra snabbaste hästarna vars hastighet har mätts upp ligger på närmare 80 kilometer i timmen och det betyder att de springer ungefär lika snabbt som en bil som kör på vanlig landsväg.