Jakt

Älgjakt – Så här fungerar jakten

En av de allra populäraste perioderna att vara i skogen är under älgjakten. Då är många ute i det vilda, både jägare och andra naturmänniskor som vill plocka svamp eller bär. Men vad behöver man som jägare ha koll på inför älgjakten?

Vilka älgar får skjutas?

Det allra första man måste veta är vilka älgar som får jagas och skjutas. Det är nämligen inte bara att gå ut och skjuta första bästa älg när älgarna väl blivit lovliga att skjuta. I regel blir jaktlaget eller den som har marken tilldelad

älgar efter hur många som setts under året. Ibland kan man bara skjuta någon enstaka älg, andra gånger flera stycken. Som jägare måste man kunna se skillnad på älgarna ute i skogen. Det är till exempel inte tillåtet att skjuta en älgko om man bara har kalvar kvar på sin tilldelning.

Viktigt att tänka på under jakten

Det är alltid viktigt att tänka på säkerheten under jakten. Det gäller både sig själv, djur och andra. Man har som jägare ingen ensamrätt till skogen under älgjakten, eller under någon tid. Om det är andra ute i skogen får man som jägare faktiskt acceptera det även om man sett älg i området.

En annan sak som är viktig att tänka på är att man har med sig alla papper som krävs. Vapenlicenser och jaktkort ska alltid vara med ute på älgjakten. Tänk också på att inte dricka alkohol kvällen före eller under jakten. Att som jägare vara berusad ute i skogen är aldrig ursäktbart.

Får alla skjuta älgar?

Nej, man får inte bara gå ut och skjuta älgar om man inte har jägarexamen och vapenlicens. Ett undantag är om man är ute på så kallad uppsiktsjakt men då ska en jägare med licens och examen alltid finnas nära. Man måste självklart också ha lov att jaga på den aktuella marken, annars får man inte jaga några djur alls.