Sport

Vilken sadel passar min häst?

När man köper en häst måste man också ha en sadel till den om man vill rida och tävla. Undantaget är om man bara ska köra hästen, eller om man tränar voltige. Men det är viktigt att sadeln passar hästen, annars kan det snart bli strul.

Hur vet man vilken sadel som passar?

Man måste prova ut sadlar för att se om de passar. Det finns sadelutprovare som arbetar med att hitta rätt sadel till hästar. Man kan också mäta hästens rygg på olika sätt, se hur den har sin muskulatur och jämföra nya sadlar med en sådan som redan passar. Sadlarna kan dessutom vara olika stora.

En liten ponny kan till exempel behöva en mindre sadel än vad som passar på en stor häst.

Vad ska du använda hästen till?

Sadlar finns för olika ändamål och du behöver också veta vad du vill göra med din häst för att sadeln ska passa. En dressyrsadel passar till exempel inte så bra för hoppning eftersom hästens bogblad och rygg inte blir lika fria.

En galoppsadel är för tunn för att användas vid vanlig ridning och bidrar till extra ansträngning för hästens rygg.

Vad händer om sadeln inte passar?

Om sadeln inte passar hästen kan hästen få skav av den. Sadeln kan också glida omkring eller helt enkelt orsaka obehag och större skador. Det kan göra hästen ovillig att röra sig och den kan börja kämpa emot när det är dags att sadla den.

Många gånger sägs hästar vara envisa eller elaka när de inte vill bli sadlade eller om de trilskas när man rider men många gånger visar det sig faktiskt att det är själva sadeln som gör ont och när en ryttare sätter sig i sadeln blir belastning och smärtan i hästens rygg än värre.