Jakt

Minska nedskräpning på ditt jaktpass

Sverige har en rik jakttradition, men den vackra naturen riskerar att överskuggas av mänskligt avfall. Det är vårt gemensamma ansvar som jägare att skydda och bevara naturen så att framtida generationer också kan njuta av den. Här diskuterar vi några situationer där jägare kan bli mer medvetna och minska skräpet under jaktsäsongen.

Maten på jaktpasset

Att ta med egen mat är ofta en nödvändighet under jaktpasset. Men i stället för engångsförpackningar och plastpåsar, varför inte välja hållbara alternativ?

Istället för att köpa förpackad snabbmat eller att slänga ner smörgåsen i en plastpåse, investera i en robust matlåda. Den håller inte bara din mat fräsch, men den minskar också chansen att skräp slängs i naturen. Dessutom håller maten sig varm längre om du väljer en termosmatlåda!

Mindre tobaksskräp i skogen

Tobaksavfall, särskilt cigarettfimpar och snusprillor, är en vanlig syn i naturen. Dessa små bitar av skräp bryts inte ner lätt och kan vara skadliga för miljön.

Om du är en rökare kan du överväga att byta till e-cigaretter som finns att köpa på https://www.eciggonline.se/engangs-vape/. Inte bara minskar de risken för att sprida cigarettfimpar i naturen, men de är också ofta mer kostnadseffektiva i längden.

För de som snusar, håll din snusdosa till hands för att förvara använda prillor tills du hittar en papperskorg. Att bara kasta dem i skogen är varken snyggt eller ansvarsfullt.

Lämna inte tomhylsor bakom dig

Tomma hylsor kan lätt bli kvar i naturen efter ett jaktpass. De kanske verkar ofarliga, men de är skräp och bör behandlas som sådant.
När du skjuter, var medveten om var dina hylsor landar. Ta några minuter vid slutet av ditt pass att samla ihop dem. Ett litet nät eller en påse kan vara användbart för detta ändamål. Tomhylsor lämnas som metallskrot på återvinningscentralen i din kommun.

Inspireras av plogging

Plogging, en trend där man kombinerar jogging med skräpplockning, har blivit populärt runt om i världen. Vi kan applicera samma koncept på jakt!

Skapa en ”jaktplog”

Nästa gång du är ute på jaktpasset, ta med en liten påse och var beredd att plocka upp skräp du ser, även om det inte är ditt eget. På så sätt ger du inte bara tillbaka till naturen, men du håller också ditt jaktområde rent och snyggt för framtida besök.