Hälsa, Jakt

Första hjälpen – Allt du behöver veta om första hjälpen

Första hjälpen är omedelbar hjälp till någon som har skadats eller är i fara. Det är en viktig del av varje beredskapsplan och kan innebära skillnaden mellan liv och död.

Det finns många olika situationer som kan kräva första hjälpen, från mindre skärsår och blåmärken till allvarligare tillstånd som hjärtinfarkt och stroke. Utbildning i första hjälpen kan hjälpa dig att hantera alla dessa situationer på ett effektivt sätt och kan till och med rädda ett liv. Docia är ett bemanningsföretag med fokus på vården. Kolla in Docia om du är intresserad av att jobba inom vården

Här kommer vi att ta upp allt du behöver veta om första hjälpen, inklusive vad du ska göra i en nödsituation, hur du ger HLR och vilka förnödenheter du alltid bör ha till hands.

Så oavsett om du om du är nybörjare eller bara vill fräscha upp dina kunskaper, läs vidare för att få reda på allt du behöver veta om första hjälpen.

Vad gör man vid första hjälpen?

Vid alla typer av nödsituationer ska du alltid ringa 112 för att få hjälp. Om personen inte reagerar eller andas har detta högsta prioritet

Om personen blöder kraftigt, tryck på såret med en ren trasa eller ett bandage. Detta hjälper till att stoppa blödningen

Om personen har ett anfall ska du inte försöka hålla fast honom eller henne utan fokusera på att skydda honom eller henne från skador. Ta bort alla föremål som kan skada personen och se till att personen ligger på sidan för att förhindra att den kvävs av sin egen tunga

Om personen kvävs ska du utföra Heimlich-manövern genom att ställa dig bakom personen och lägga armarna runt midjan. Gör en snabb stöt uppåt i magen. Detta hjälper till att få bort föremålet som blockerar luftvägarna.

Vad betyder L-ABC i första hjälpen?

L-ABC är en akronym för de fyra stegen i första hjälpen:

  • L står för livshotande tillstånd. Detta är de tillstånd som kräver omedelbar läkarvård.
  • A står för luftvägar. Detta steg fokuserar på att se till att luftvägarna är fria så att personen kan andas ordentligt.
  • B står för andning. Detta steg är inriktat på att se till att personen andas och vid behov ge konstgjord andning.
  • C står för cirkulation. Detta steg fokuserar på att se till att personen har en puls och att blodet cirkulerar ordentligt.

Vad är skillnaden mellan första hjälpen och HLR?

HLR (hjärt- och lungräddning) är en livräddande teknik som kan användas när någons hjärta har stannat eller när någon inte andas. Första hjälpen är den första hjälpen som ges till någon som skadats eller blivit sjuk. Första hjälpen kan innefatta saker som att förbinda ett sår, men kräver ingen medicinsk utbildning. HLR däremot bör endast utföras av utbildad sjukvårdspersonal.

Vad ingår i ett första hjälpen kit?

Ett första hjälpen-kit bör innehålla saker som bandage, gasväv, tejp, saxar, handskar, en HLR-mask och antiseptiska servetter. Det är viktigt att ha ett kit som är lättillgängligt och välfyllt så att du är förberedd för alla nödsituationer.